Úvod > Rady ze zahrady > Opylovači, skleník a lokální zelenina

Opylovači, skleník a lokální zelenina

Opylovači, skleník a lokální zelenina. Tři věci, které mají společného jmenovatele. Udržitelný a spokojenější život. I když si je nemůžeme pořídit všechny tři najednou, můžeme si poodkrýt jejich tajemství.

Začneme opylovači. Je jich v přírodě celá řada. Mezi nejznámější patří pravděpodobně včela medonosná. Její obliba pramení z toho, že z chovu včel získáváme lahodný med. Včely jsou velmi výkonné a inteligentní bytosti. Protože je od roku 2015 chováme v Otevřené zahradě, ledacos o nich víme. Chceme je ale blíže ukázat i vám. Už letos v létě by tak měla být zpřístupněná včelí pozorovatelna s posezením, vybudované vyvýšené záhony s medonosnými rostlinami a postavené nové včelí úly, včetně jednoho ukázkového proskleného. Více o projektu na www.otevrenazahrada.cz/vcely-z-blizka. Natočili jsme pro vás také poutavé vyprávění o životě včel, kde se dozvíte mnoho zajímavých informací - najdete ho na YouTube pod názvem O včelách a lidech. Je vhodné i pro děti školou povinné.

Medonosné rostliny poskytují potravu i jiným opylovačům, jako jsou čmeláci, samotářské včely, motýli (včetně těch nočních), drvodělky, ale také mouchy, komáři, ovádi a pestřenky. Mezi včely samotářky patří 85 % všech dosud popsaných druhů včel. Nejčastěji hnízdí pod zemí v hlíně nebo píscích v malých dutinách. Čmeláci jsou velmi významní opylovači, kteří narozdíl od včel létají už za mnohem nižších teplot a nevadí jim ani déšť nebo mlha. Často se využívají i na opylování rostlin ve skleníku nebo foliovníku. Žijí totiž ve svých úlech, kde mají matku a stavějí si hnízdo. Mají výborný orientační smysl. Velmi rychle si zmapují prostředí a nemají potřebu létat do vzdálenějších míst. Takže opylovači chtějí zůstat ve vašem skleníku.

Chytrý skleník

Skleník nám pomáhá vypěstovat zeleninu rychleji a prodlužuje vegetační dobu. Pokud máte málo času nebo energie, a přesto chcete lokální a dostupnou zeleninu, můžete vyzkoušet chytrý skleník. My ho zkoušíme v Otevřené zahradě už rok a jsme nadšení. Jestli už doma máte svůj “starý” skleník, tak ho můžete ještě vylepšit. Díky technologii se vám zjednoduší péče o rostliny a budete mít více času na nové pokusy v pěstování. Vylepšený skleník umí ovládat otevírání oken a zavlažování dešťovou vodou podle potřeby rostlin. Díky tomu se během dvou měsíců podaří ušetřit až tři metry kubické vody. Díky vytápění za pár desítek korun ročně můžete prodloužit vegetační dobu až do prosince. Pokud nestíháte ráno před prací skleník otevřít, můžete využít vzdálený přístup a přes svůj mobilní telefon vše nastavit tak, jak chcete. Více o skleníku zde.

No a lokální zeleninu můžete pěstovat téměř kdekoli. V truhlíku za oknem, na balkoně, ve vyvýšeném záhonu, na malém záhonku, ve skleníku nebo na poli. Důležité je mít na paměti, že když poskytnete pastvu opylovačům, získáte tím cenné pomocníky k získání rovnováhy vašeho záhonu. Pestrost je totiž to nejdůležitější. 

 


Pokud se chcete naučit něco více o včelách, přijďte na náš včelařský kurz přímo do Otevřené zahrady. Budeme se na vás těšit. Aktuální nabídku najdete zde.

Zpracovala: Hana Zuchnická
E-mail: hana.zuchnicka@nap.cz

VYBERTE SI Z NABÍDKY KURZU A AKCÍ V OTEVŘENÉ ZAHRADĚ

ONLINE: O včelách a lidech

20. 3. 2021 - 15. 5. 2021

— Akce pro veřejnost —

V první jarní den zveřejníme na kanále You Tube online přednášku o fascinujícím životě včel. Vhodná je i pro rodiny s dětmi.

Bylinková dílna: Jarní probuzení

22. 4. 2021

V dubnu kvetou v zahradě rostliny, které rozjasní den svou křehkou krásou. Řada z nich je vhodná i pro vaši pleť.

Den Země: Včelí stezka

22. 4. 2021 - 25. 4. 2021

— Akce pro veřejnost —

Den Země letos oslavíme samoobslužnou hrou s včelou Medulkou, která vás provede okolím Otevřené zahrady.

Odebírejte novinky ze zahrady

Pozvánky na akce, rady ze zahrady, trendy v zeleném stavění, zábavné hry pro vaše děti a další
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Tato stránka využívá cookies. Kliknutím na „Rozumím“ souhlasíte s pravidly ochrany osobních údajů.