Úvod > Rady ze zahrady > Květiny v kuchyni

Květiny v kuchyni

Věděli jste, že velké hypermarkety prodávají jedlé květy na ozdobu různých moučníků a salátů? Jsou poměrně drahé. Vy si je ale můžete natrhat v přírodě nebo je vypěstovat v truhlíku. Mají v sobě spoustu cenných látek, které vám upevní vaše zdraví a přilákají na zahradu přirozené predátory a opylovače.

Jedlé květy obsahují antioxidanty, vitaminy, minerály, enzymy a barviva. Květy obsahují až 90 % vody, tudíž také velmi malé množství kalorií. Ale všeho s mírou. Pokud by se některé květy konzumovaly příliš (víc než dvě hrsti najednou), může vzniknout lokální reakce v podobě podráždění.

Provedeme vás jarními a letními květy, na kterých si můžete pochutnat. Když se v dubnu vydáte do přírody, stojí za pozornost violka vonná (fialka). Je typická svým fialovým zbarvením a jemnou vůní. Ale jedlé jsou taky violky rolní nebo violka trojbarevná, ze které se vyšlechtily známé macešky. Postupně už během dubna nakvétají pampelišky. Květy doporučuji otrhat z úboru květenství a ozdobit si jimi jídlo. Podporují trávení. Jemné jsou i květy ptačince žabince. Mají v sobě spoustu cenných látek, třeba křemík, železo a vitamin C. Květy sedmikrásky chudobky vás rozveselí pohledem na talíři, jsou velmi chutné a podporují trávení. Sedmikráska chudobka se používala už ve středověku jako všelék. Obsahuje totiž zajímavou kombinaci účinných látek, jako jsou např. třísloviny, hořčiny, saponiny, minerální látky a vitamin C. Její květy se dají nasypat jen tak do salátů nebo na chleba. Jsou jemné chuti. Nebo si z nich můžete uvařit výborný čaj na kašel a pročištění. Pokud by vás na jaře pokousal nějaký hmyz, potřete rozemnutým lístkem sedmikrásky pokousané místo a kůže se krásně zklidní.

OZ_podpis_resize.jpg

Pokud jste se pustili do výsevů, nezapomeňte i na brutnák lékařský. Jeho květy jsou barvy nebe a chutnají po okurkách. Brutnák obsahuje kyselinu křemičitou a alantoin, má navíc i diuretické účinky. Nyní se dá vysít i lichořeřišnice, která nejenže odpuzuje svou vůní škůdce, ale její květy chutnají jako jemnější ředkvičky.

Brzy na zahradě začnou nakvétat květy denivek, které rozzáří svou oranžovou barvou každý salát nebo dezert. Jedlé jsou všechny odstíny květů, ale nejsladší jsou oranžové.

Příště si povíme něco o letních jedlých květech. Přejeme pevné zdraví a dobrou chuť.

Autorka: Hana Zuchnická
E-mail: hana.zuchnicka@nap.cz

VYBERTE SI Z NABÍDKY KURZU A AKCÍ V OTEVŘENÉ ZAHRADĚ

Bylinkové dílny 2022

22. 11. 2021 - 31. 12. 2021

— Akce pro veřejnost —

I letos pro vás připravujeme bylinkový seriál. Začínáme v dubnu a už teď můžete zakoupit dárkový poukaz a místo v kurzu věnovat třeba pod vánoční stromeček.

Ovocnářský kurz 25.2.

25. 2. 2022

Ovocnářský kurz pro každého, kdo má na zahradě ovocné dřeviny a chce se naučit o ně náležitě pečovat.

Ovocnářský kurz 26.2.

26. 2. 2022

Ovocnářský kurz pro každého, kdo má na zahradě ovocné dřeviny a chce se naučit o ně náležitě pečovat.


Newsletter Otevřené zahrady přímo do vaší e-mailové schránky.
Tato stránka využívá cookies. Kliknutím na „Rozumím“ souhlasíte s pravidly ochrany osobních údajů.