Kostivalová tinktura
Kostival se lidově nazývá též černý kořen a je velmi silnou bylinou našich předků. V minulosti se kostival používal i vnitřně, ale díky jedovatým alkaloidům se od tohoto užívání v současnosti upustilo. O kostivalu se málo ví, že léčivá je celá rostlina. Nejznámější je však pro svůj kořen. Kostival láká od jara velké množství hmyzu do svých fialových kvítků, zvláště pak čmeláky. Květy jsou jedlé a můžete si jimi obohatit svůj jídelníček.
/OZ_podpis_resize.jpg.aspx?width=400&height=147)
Na podzim se síla účinných látek se stahuje zpět ke kořenům. Jak poznáte, že už je pravý čas? Jakmile listy začnou žloutnout a uvadat, můžete začít kořen dolovat ze země. Kořen vyjměte a omyjte od zeminy. Poté nakrájejte, nejlépe keramickým nožem, na tenké plátky a naložte do alkoholu. V poměru jeden díl byliny a tři díly alkoholu. Denně protřepávejte. Po třech týdnech máte tinkturu hotovou a můžete jí potírat bolavá místa kloubů, bércové vředy, podvrtnuté kotníky, natažené vazy nebo léčící se zlomeniny.
Zpracovala: Hana Zuchnická
E-mail: hana.zuchnicka@nap.cz