Jedlé květy II
V článku Květiny v kuchyni jsme se bavili o violce vonné, pampelišce, ptačinci žabinci nebo sedmikrásce. V červnu je příroda v rozpuku, krásně prší, a tak mají květy dostatek energie vykvést.
Pokud jste se na jaře pustili do výsevů a nezapomněli jste na brutnák lékařský, nyní můžete ochutnat květy modré barvy. Chutnají po okurkách a dají se využít jak do slané, tak sladké kychyně. Listy mají zajímavou chuť po rybách. Je to rozhodně velmi zajímavá rostlina. Láká opylovače a dokáže na vhodném místě i částečně zplaňovat. Brutnák obsahuje kyselinu křemičitou a alantoin, má navíc i diuretické účinky. Z listů se dá vyrobit i výborné pesto. Pod pokličku bylinkovým receptům nahlédneme 30. července v Otevřené zahradě v rámci Bylinkovo-kulinářského workshopu.
Voňavou jedlou sezónou nás provede levandule lékařská. Jejími květy můžeme ozdobit zmrzlinu, palačinky nebo saláty. Musíme však otrhat drobné kvítky z celého stonku. Levandule je velmi aromatická. Dávejte si proto pozor, aby vůně levandule nepřehlušila chuť jídla.
Jako nádherná voňavá chutná dekorace slouží i růžové květy šípkového keře. Růže patří mezi nejstarší ozdoby lidských pokrmů. Můžeme z nich tvořit želé, výluhy ve vodě, alkoholu nebo octu a další trvanlivé kreace. Klidně experimentujte.
Recept
Pokud si chcete udělat jednoduchou
parfémovou přírodní vodu, namočte růžové kvítky do destilované nebo převařené vody na 2-3 hodiny. Poté sceďte a nalijte do lahvičky s rozprašovačem. Můžete přidat i kapku alkoholu a éterické oleje. Získáte užasnou toaletní vodu na letní dny.
Každou chvílí vykvete i
měsíček lékařský. Jeho květy jsou velmi krásnou a dobrou ozdobou jídel. Podporuje trávení a uzdravuje zánětlivé procesy v těle. Květy můžete přidat do rýže nebo omelety.
! Rozhodně ne všechny květy jsou jedlé, některé jsou dokonce
jedovaté. Vyhněte se například oleandru, narcisu, lobelce, azalce či rododendronu. !
Zpracovala: Hana Zuchnická
E-mail: hana.zuchnicka@nap.cz