Úvod > Rady ze zahrady > Jedlá zahrada

Jedlá zahrada

I když vlastníte jen malou zahrádku, balkon nebo terasu, chcete si občas “zobnout” něčeho dobrého. Pojďme si stručně představit, jak původní keře naší přírody, které jsou jedlé, tak novinky na trhu. Vždy záleží na tom, jací jste, jaké máte prostorové možnosti nebo chuťové nároky. Z našeho výběru zkuste nakombinovat svůj jedlý ráj, který vám bude chutnat po celý rok.

Původní keře naší přírody
Opravdu původními druhy jsou plané keře, které se vyskytují v přírodě volně. Přilákají k vám na zahradu nejen opylovače, ale také mlsné zobáčky ptáků. Proto je dobré svou úrodu před sklizní alespoň trochu ochránit. Mezi plané druhy patří bez černý (Sambucus nigra), dřín obecný (Cornus mas), trnka obecná (Prunus padus), růže šípková (Rosa canina), růže bedrníkolistá (Rosa
pimpinellifolia) a další. Z těchto původních keřů určitě můžete vytvořit podzimní zásoby plodů na sirupy nebo čaje. V průběhu jara a léta můžete sbírat květy, které nám připomenou v zimním období
svou sílu.
 
Novinky
Jaké jsou zajímavé zahradnické novinky, které se v posledních letech začínají čím dál častěji vysazovat? Za pozornost stojí muchovník olšolistý (Amelanchier alnifolia), který připomíná
borůvky. Nemá s nimi ale nic společného. Nevyžadují kyselé půdy (na rozdíl od borůvek) a jsou také plně mrazuvzdorné. Podobně jako kamčatská borůvka neboli zimolez kamčatský. Je to jedna z nejranějších ovocných dřevin. Je plně mrazuvzdorná a její plody obsahují spoustu cenných vitamínů. Dorůstá výšky 1 - 1,5 m. Je často samosprašná, takže vám vystačí jen jeden keř k tomu, abyste získali ovoce. Některé odrůdy potřebují i více jedinců ke správnému opylení (jsou cizosprašné), a proto je
potřeba si dávat pozor při správném výběru.

Vedle našeho jeřábu sladkoplodého můžete pěstovat černý jeřáb (původem ze Severní Ameriky). Je velmi nenáročný a obsah jeho plodů je pro naše zdraví velmi prospěšné. Obsahuje spoustu vitaminů a rutin, který prospívá našim cévám. Pěstuje se jak v keřové, tak stromkové podobě.

V obchodě s potravinami běžně kupujeme tzv. zázračné ovoce goji. Můžeme si ho ale i vypěstovat. Keř, který nese toto ovoce, se jmenuje kustovnice čínská . Existuje více než 40 odrůd kustovnice. Většina odrůd dorůstá do výšky 2,5 - 3 m a její plody můžete ochutnat v pozdním létě.

Na větší zahradu určitě stojí za vysazení rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides). U tohoto druhu si musíte dát pozor, abyste koupili jak samici, tak samce. Jeden samec zvládne opýlit až sedm samic. Mezi zajímavé soliterní keře patří i kdouloň obecná nebo mišpule germánská. Jejich velikost je od 2,5 do 4 m výšky a kromě prostoru nevyžadují větší péči. Jejich plody se sklízejí po prvních mrazích. Je z nich výborná marmeláda, čaj nebo želé.

Při současném oteplování klimatu si můžeme stále častěji vysadit na zahradu i teplomilnější druhy jako fíkovník, vinnou révu nebo kiwi. Tyto druhy doporučujeme na zimu zazimovat (zakrývat chvojím nebo přihrnutou hlínou). Teplotní výkyvy jsou každým rokem jiné a vy byste mohli přijít o svůj keř i několik let po výsadbě. U kiwi si také musíte dát pozor, abyste koupili samčí a samičí rostlinu.
 
Drobné ovoce
Nesmíme zapomenout ani na drobné ovoce, které patří mezi věrné stálice našeho jídelníčku. V posledních letech zažívá prudký vývoj maliník . Tento druh se začal křížit s ostružiníkem nebo jahodou. Existují také varianty, které jsou remontující (opakují plodnost) nebo jsou jednoplodící. Vznikly tak nové druhy, nové chuti a možnosti. Malinoostružina má podobné růstové vlastnosti jako ostružina, její plody vyrostou jednou ročně. Vyžaduje oporu, má bujný růst. Maliníky jsou ve spoustě barev a chutí (žlutoplodé, fialovoplodé, růžovoplodé). Pokud máte prostor a chuť experimentovat, pusťte se do toho. V každém zahradnictví vám určitě rádi poradí. Malinojahoda je ostružiník pocházející z Japonska. Má exotické plody, které chutí připomínají ostružinu, malinu a jahodu. Plody potřebují dozrát, pak mají sladkokyselou chuť. Na zimu rostlina zatahuje do země, přežívá pouze v kořenech. Hodí se i jako podsadba pod stromy.

Bezkonkurenčním zdrojem vitamínu C je určitě rybíz. Jak černý a červený, tak i bílý. V minulosti se povedlo zkřížit angrešt a rybíz. Výsledkem toho je josta . Zajímavý keř s velkou násadou plodů a odolným růstem. Angrešty zažívají v posledních letech renesanci. Využívají se jak na přímý konzum, tak na výrobu zajímavých marmelád. Jejich pěstování je opravdu nenáročné. Jsou odrůdy s
trny, beztrnné, v barevnosti červené, bílé nebo žluté.

Můžu na balkoně pěstovat ovocné stromy?
Určitě je to možné. Šlechtitelé vyvinuli několik kultivarů jabloní nebo hrušní, které jsou úzce sloupovité a daří se jim i na malém prostoru. Vystačí jim květináč o hloubce jeden metr a šířce 60 - 80 cm. Dobře propustný substrát s možností odtoku vody. Sloupovité druhy dorůstají většinou do výšky 2 - 2,5 m. Takže se na balkon určitě vlezou. Patří mezi ně například jabloň domácí kultivar “Charlotte”, “Pidi” nebo “President”. Třešeň sloupovitá kultivar “Sylva”, která dorůstá jen do výšky 2,5 m. Za zmínku stojí i hrušeň sloupovitá “Concorde”, která je mrazuvzdorná a vhodná i do vyšších poloh. Zajímavým křížencem je i švestkomeruňka “Miracose”, která se dá také pěstovat ve větší, dobře propustné nádobě na jižní nebo jihozápadní straně. Je jich určitě mnohem víc, záleží na vašem zahradnictví, jaké druhy má v sortimentu a co vám doporučí.

Zpracovala: Hana Zuchnická
E-mail: hana.zuchnicka@nap.cz

OZ_podpis_resize.jpg

VYBERTE SI Z NABÍDKY KURZU A AKCÍ V OTEVŘENÉ ZAHRADĚ

Bylinkové dílny 2022

22. 11. 2021 - 31. 12. 2021

— Akce pro veřejnost —

I letos pro vás připravujeme bylinkový seriál. Začínáme v dubnu a už teď můžete zakoupit dárkový poukaz a místo v kurzu věnovat třeba pod vánoční stromeček.

Ovocnářský kurz 25.2.

25. 2. 2022

Ovocnářský kurz pro každého, kdo má na zahradě ovocné dřeviny a chce se naučit o ně náležitě pečovat.

Ovocnářský kurz 26.2.

26. 2. 2022

Ovocnářský kurz pro každého, kdo má na zahradě ovocné dřeviny a chce se naučit o ně náležitě pečovat.


Newsletter Otevřené zahrady přímo do vaší e-mailové schránky.
Tato stránka využívá cookies. Kliknutím na „Rozumím“ souhlasíte s pravidly ochrany osobních údajů.