Úvod > Rady ze zahrady > Jak na správné kompostování

Jak na správné kompostování

Plánujete nebo už doma používáte kompostér, ale nejste si úplně jisti, že to děláte správně? Kompostování není žádná věda, jen je potřeba mít na paměti pár zásad:
 

JAK ZALOŽIT KOMPOSTÉR

Kompostér je součást zahrady. Doslova. Správně založený kompostér stojí přímo na terénu a nemá dno. Pokud totiž dáme svojí zahradě možnost „srůst“ s kompostérem, bude se v něm vše odehrávat tak nějak samo. Díky bezprostřednímu kontaktu kompostovaného materiálu s povrchem umožníme přístup důležitým mikroorganismům, které tlení způsobují.

Aby byl kompostér správně provzdušněný a procesy tlení v něm probíhaly jak mají, umístíme na dno kompostéru vrstvu různě silných větví.

OZ_podpis_resize.jpg

CO DO KOMPOSTU PATŘÍ

Abychom měli krásný a výživově vyvážený kompost, uvažujme o něm jako o dvousložkovém celku. Co to znamená? Do kompostu patří složka zelená (1 díl) a složka hnědá (2-3 díly). Na první pohled to vypadá trošku složitě, ale vše dává smysl.

  • Zelená složka (dusíkatá): Základní složkou kompostu je samozřejmě zelený zahradní odpad – posečená tráva, listí (pozor na to ořechové), téměř všechny druhy plevelů a uschlé zbytky rostlin. Přidat můžeme i kuchyňské zbytky, jako čajové pytlíčky, kávu, podrcené skořápky od vajec, slupky z ovoce a zeleniny a v malém množství i zbytky vařených jídel. Stejně tak neuškodí ani menší množství zvířecí podestýlky.
  • Hnědá složka (uhlíkatá): Hnědou složku představují suché materiály, jako je sláma, nadrcené dřevo a kůra z ovocných dřevin či piliny. Skvělým pomocníkem je také dřevěný popel. Pokud ale nemáme k dispozici ani jedno právě ve chvíli, kdy se chystáme přidat například větší objem posečené trávy, můžeme jej promíchat s hnědým, nebarveným kartonem natrhaným na malé kousky.
CO DO KOMPOSTU NEPATŘÍ

To, že do kompostu v žádném případě nepatří sklo, kov, kámen a plast, je jasné. Co ale rozhodně nepřidávat dál? Nikdy nevhazujeme zbytky masa a ryb, tuky a oleje, mléčné výrobky, rostliny napadené houbovými chorobami, trus masožravých zvířat a chemicky ošetřené ovoce a zeleninu. Správně by do domácího kompostu neměly přijít ani citrusové slupky, v malé míře ale zásadně nevadí. Opatrně také s oddenkatým plevelem, který má vysokou schopnost regenerace a mohl by na kompostu začít růst, a s ořechovým listím. To nepřidáváme buď vůbec, nebo pouze stopové množství.

Abychom procesům probíhajícím uvnitř kompostu pomohli, je dobré jej alespoň jednou ročně přeházet vidlemi. Pak už to chce jen trošku trpělivosti a vyčkat, dokud není kompost „hotový“, abychom si mohli záhony s klidným srdcem přihnojit.

Pokud si nejsme jistí, zda už je kompost dostatečně zralý, můžeme použít „vzcházecí zkoušku“. Přesátým kompostem naplníme květináč, do kterého vysejeme rychle vzcházející semena (např. rukolu). Pokud nám do týdne semena vzklíčí, hurá s kompostem i na záhon!

Zpracovala: Veronika Floumová
E-mail: veronika.floumova@nap.cz

VYBERTE SI Z NABÍDKY KURZU A AKCÍ V OTEVŘENÉ ZAHRADĚ

Bylinkové dílny 2022

22. 11. 2021 - 31. 12. 2021

— Akce pro veřejnost —

I letos pro vás připravujeme bylinkový seriál. Začínáme v dubnu a už teď můžete zakoupit dárkový poukaz a místo v kurzu věnovat třeba pod vánoční stromeček.

Ovocnářský kurz 25.2.

25. 2. 2022

Ovocnářský kurz pro každého, kdo má na zahradě ovocné dřeviny a chce se naučit o ně náležitě pečovat.

Ovocnářský kurz 26.2.

26. 2. 2022

Ovocnářský kurz pro každého, kdo má na zahradě ovocné dřeviny a chce se naučit o ně náležitě pečovat.


Newsletter Otevřené zahrady přímo do vaší e-mailové schránky.
Tato stránka využívá cookies. Kliknutím na „Rozumím“ souhlasíte s pravidly ochrany osobních údajů.